Dan kajaka

Komentari(0) | Autor:Slaviša 27. децембар 2016. Poslednja izmena: 27. децембар 2016.
Na tradicionalnom Danu kajaka u o rganozaciji kajakaškog saveza Srbije naša takmičarka Kristina Bedeč proglašena je za najbolju kajakšicu Srbije u 2016. godini.

ODRŽAN TRADICIONALNI "DAN KAJAKA"23. DEC. 2016

Održan tradicionalni Održan tradicionalni "Dan kajaka"

Kajakaški savez Srbije uspešnu 2016. godinu ispratio je oganizacijom tradicionalnog „Dana kajaka“ u Velikoj dvorani hotela Excelsior. Na novogodišnjoj svečanosti sumirani su rezultati, nagrađeni najbolji u godini na izmaku, i predstavljeni ambiciozni planovi za narednu godinu.

U 2016. godini srpski reprezentativci u kajaku i kanuu na međunarodnim takmičenjima osvojli su ukupno 48 medalja (14 u seniorskoj i 34 u konkurenciji mlađih seniora i juniora). Među osvojenim medaljama ističu se, pre svega srebrna medalja sa Olimpijskih igara u Riju, prva posle 32 godine, kao i 3 titule prvaka Evrope u seniorskoj konkurenciji. 2016. je osvojena i prva medalja u konkurenciji takmičara na divljim vodama.

Uspešnu godinu, predsednik Kajakaškog saveza Srbije, Mirko Nišović, ne krijući zadovoljstvo, sumirao je sledećim rečima:

Presrećan sam što i ove godine mogu da kažem da je bila je jedna od najboljih u istoriji srpskog kajaka. Kao što znate, Marko i Milenko su osvojili prvu olimpijsku medalju u kajaku posle pune 32 godine. Marko Novaković i Nebojša Grujić postali su šampioni Evrope. Zlato u seniorskoj konkurenciji osvojila je i Kristina Bedeč, kao i Milica Starović i Dalma Benedek. Osim toga, ova godina je istorijska i u kajaku na divljim vodama jer su Milica Kostov i Kristina Petrović osvojile prvu medalju za našu zemlju na Svetskom prvenstvu. I veoma sam ponosan na sve njih.“, naglasio je u pozdravnom govoru Nišović.

Godinu koja je uskoro za nama, u kajakaškom svetu obeležili su i odlični rezultati takmičara u mlađim kategorijama.

Moram da naglasim da me raduju uspesi naših mladih takmičara. Ove godine, ako tako smem da kažem, naši klinci osvojili su čak 34 medalje! Među tim medaljama su tri titule prvaka Evrope u juniorskoj konkurenciji, ali i medalje osvojene na takmičenju olimpijskih nada. Zbog Biljane, Marije, Bojana, Marka, čak dve Nikoline i ostalih, siguran sam da ne moramo da brinemo za budućnost rezultata u kajaku.“, nije krio zadovoljstvo Nišović.

Zahvaljujući odličnim rezultatima koje naših kajakaški reprezentativci beleže, Kajakaški savez Srbije počastvovan je organizacijom dva velika međunarodna takmičenja: Svetskog kupa (2 – 4. jun) i Evropskog prvenstva za juniore i mlađe seniore (22 – 25. jun).

Organizacija ta dva takmičenja, ne samo da je od velike važnosti za usavršavanje našeg sporta i širenje baze takmičara, već je i od prestiža za našu zemlju. Siguran sam da ćemo u nastavku odlične saradnje koju imamo sa Ministarstvom omladine i sporta, kao i sa Olimpijskim komitetom Srbije, pokazati da smo najbolji domaćini i tako poslati u svet najlepšu sliku naše zemlje.“, kazao je Nišović.

Kajakaški savez Srbije u 2017. godini domaćin je dva velika međunarodna takmičenja: Svetskog kupa za seniore i Evropskog prvenstva za juniore i mlađe seniore i na svečanom koktelu predstavljena su idejna rešenja logotipa i postera za ta dva takmičenja.

Upravo zbog kontinentalnog šampionata za mlađe kategorije, odlučili smo da bi idejna rešenja za logo i plakate trebalo da poverimo mladim talentima. Na naše veliko zadovoljstvo naišli smo na razumevanje Fakulteta primenjene umetnosti Univerziteta u Beogradu. Zadatak za ovaj konkurs uvršten je u nastavni plan i program u zimskom semestru na odseku za grafički dizajn, zbog čega smo dobili veliki broj idejnih rešenja, koja su Upravni Odbor stavila pred velike muke“, objasnio je nastanak idejnih rešenja predsednik KSS.

UO Kajakaškog saveza Srbije, od šezdesetak predloga koliko je urađeno, za logo za Svetski kup i za Evropsko prvenstvo za juniore i mlađe seniore izabrao je rešenja Tamare Sekulić, koja je svoje predloge uradila pod budnim okom dekana Fakulteta primenjene umetnosti, profesora Zorana Blažine.

UO Kajakaškog saveza Srbije, od 75 predloga koliko je urađeno, za plakate za Svetski kup i za Evropsko prvenstvo za juniore i mlađe seniore izabrao je rešenja Miodraga Dodića, čiji umetnički proces je nadgledao je profesor Zdravko Mićanović.

Kajakaški savez Srbije predstavio je i kalendar za 2017. godinu na kojem se nalaze svi takmičari koji su osvajali medalje ove godine, kao podstrek ostalima, a mlađim kategorijama, kao nagrada za ostvarene rezultate. Osim toga, Kajakaški savez Srbije odlučio je da se pridruži humanitarnim akcijama, pa se zbog toga kalendar već od danas nalazi u prodaji preko interneta, a sav prihod će biti usmeren za akcije koje će pomoći onima kojima je pomoć potrebna.

Na samom kraju zvaničnog dela „Dana kajaka“, nagrađeni su i nauspešniji u protekloj godini u nekoliko kategorija:

Nagradu za podvig godine dobio je Ognjen Perovanović koji je spasao oca i sina od davljenja, i pomogao policiji da iz reke izvuku telo maloletnog utopljenika koje ronioci nisu mogli da iznesu iz reke.

Najuspešniji u kategoriji slaloma je klub GUSAR.

Najuspešniji u kategoriji spusta je klub DRINA.

Najuspešniji klub u kategoriji sprint je TARKETT.

U pojedinačnim kategorijama, nagradu za najboljeg mladog sportistu dobila je Biljana Relić.

U seniorskoj konkurenciji, među damama, najuspešnija je Kristina Bedeč, dok su u muškoj konkurenciji najbolji u 2016. godini Marko Tomićević i Milenko Zorić.

XS
SM
MD
LG