Razbijanje kodova: kako se ragbi liga (ragbi 13) i ragbi unija (ragbi 15) porede

Komentari(0) | Autor:Goran 02. децембар 2013. Poslednja izmena: 02. децембар 2013.
BBC Sport je objavio jedan veoma interesantan članak, gde su 4 stručnjaka za ragbi govorila o sličnostima i razlikama između 13-ice i 15-ice, mi smo za vas preveli ovaj članak

Prošlog vikenda mogli ste da odgledate dva spektakularna meča, u oba je Novi Zeland pobedio sa esejem u poslednjim trenucima.

To se, dabome, desilo u različitim sportovima, Kiviji su pobedili Englesku u polufinalu za infarkt, Svetskog Kupa u Ragbi Ligi prošle subote, dok su Ol Bleksi odneli epsku pobedu nad Irskom u nedelju, u pretposlednjoj utakmici unijaških jesenjih Test mečevi.

Ova subota će doživeti vrhunac petonedeljnog uzbudljivog Svetskog Kupa u Ragbi Ligi, gde Novi Zeland brani titulu šampiona i to protiv Australije u Mančesteru, dok Vels i Australija takođe završavaju petonedeljne Test mečeve u uniji.

Mečevi za vikend će nam prikazati igrače koji su se pojavljivali u oba koda, i u 13-ici i u 15-ici. Kod Kivija u timu će, u subotu, nastupiti Soni Bil Vilijams, koga je Međunarodna Ragbi Liga Federacija proglasila za igrača godine, koji je takođe već osvojio Svetski kup u Ragbi Uniji sa Ol Bleksima u 2011., dok će bivša australijiska zvezda iz lige, Izrael Folau, igrati za Australiju u uniji, u Kardifu.

BBC Sport je pitao četiri ragbi eksperta da prodiskutuju razlike i sličnosti između ova dva koda, različite izazove koje oni nude i veštine koje traže, kao i evoluciju obe igre.

Naš tim stručnjaka predstavljaju: Džonatan Dejvis (37 nastupa za Vels u uniji, 10 puta nastupao za Veliku Britaniju i 9 puta nastupao za Vels u ligi), Džeremi Gaskot (65 nastupa u uniji za Englesku i 8 nastupa za Lavove), Džejmi Pikok (26 nastupa za Veliku Britaniju i 21 za Englesku u ligi, u kojima je bio i kapiten), i Tulsen Tolet (bivša NRL i Super Liga ragbi zvezda, kao i igrač ragbi unije u Premijer ligi).

Koliko je lako da se pređe iz jednog u drugi kod igre?

Džeremi Gaskot: Prelazak iz koda u kod, je pre bila jednosmerna ulica, ali otkad je unija prešla u profesionalne vode izgleda kao da više vrhunskih igrača je prešlo iz lige u uniju.

Soni Bil Vilijams je veoma jedinstven sa svojom mogućnošću da prelazi između kodova toliko često jer mu to njegova fizička sprema, atleticizam i set veština, dozvoljavaju da radi sa lakoćom, ali postoji mnogo igrača, pogotovo bekova, u obe igre koji bi dobro prošli u oba koda.

Možete lako videti igrače kao što je engleska ragbi liga zvezda Sem Burdžis da napravi prelaz, ako mu je potreban novi izazov, ali izazov NRL-a je dovoljan za njega za sada, bar ja tako mislim.

Siguran sam da igrači poput bekova Lavova Džordž Nort, Džonatan Dejvis i Manu Tuilagi, kao i mnogi drugi igrači sa takvom fizičkom spremom i izdržljivosti, bi prošli dobro u ligi, ali kao i svaki drugi sportista ako im dobro ide na odabranom borilištu zašto bi to menjali?

Tulsen Tolet: Malo ligaških skramaša nastoje da promene kod, zato što je liga jednostavnija za igru: ne postoji takvo izvođenje auta kao u uniji, molova i tako dalje, i tehnikalije u ovom području su nešto za šta je potrebno vreme i razumevanje kako bi se usavršile.

Koji sport između lige i unije zahteva bolju fizičku spremu?

Džonatan Dejvis: Uživao sam u radu i podizanju svoje fizičke spreme, i na tome sam puno radio, čak i dok sam bio amater, pogotovo na svojoj brzini. Dok je unija ponekad brža, lopta je duže u igri u ligi, tako da je manje stani-kreni, i sa svojim konstatnim trčanjem napred-nazad u odbrani, stekao sam osećaj da je moja fizička sprema više testirana u ligi.

TT: Shvatio sam da su se moje fizičke i aerobičke sposobnosti smanjile otkad sam prešao u uniju, nakon sezone u ligi, zato što sam išao napred-nazad u odbrani, u ligi – to je kao da trčite kamikaze.

U uniji nije bila potrbna takva vrsta kretanja, pošto ste samo morali da budete iza nogu poslednjeg čoveka u raku.

Koji kod ima bolje veštine sa loptom?

DŽD: Veštine sa loptom u ligi su generalno na višem nivou. Ako pogledamo na najbolje timove poput Australije i Novog Zelanda, ako naprave višak, sve su šanse da će ostvariti poene. Ne bacaju promašene pasove, zarad toga, i njihovi kratki pasovi i uglovi trčanja su bolji.

DŽG: Veštine pasa na svim pozicijama u ligi su daleko superiornije nego što su to u uniji.

Najbolji timovi u ligi su veoma zadivljujući – kada se ukaže prilika veštine dozvoljavaju dobru preciznost i izvršenje. Unija definitivno bi mogla da nauči nešto iz takvog seta veština.

Takođe bih rekao da je liga naučila nešto o oflod igri iz unije i počela da to primenjuje više nego što je to radila pre.

Kada su Henri Pol i Džejson Robinson (bivši ragbi liga igrači Vigana koji su postali unijaški internacionalci Engleske) prešli u Bat pre mnogo godina, oni su jednostavno bušili odbranu kao nikad pre što je viđeno u uniji.

Koji kod je bolji u šutiranju?

Džejmi Pikok: Unijaška šuterska igra je izvanredna i vitalan je deo igre. Liga bi mogla da nauči ponešto odatle, pogotovo šutevi u daljinu, a sve to zbog toga koliko je važno kada osvojite 3 poena kroz kažnu, tj. šut sa postolja.

DŽG: Oba koda koriste šuteve kao način da zauzmu teritoriju, i to kroz duboke šuteve. Unija se više takmiči kroz šuteve, gde dva ili više igrača skaču za loptu, gde bi već u ligi verovatno šutnuli samo da bi protivnika oterali u njegovih 20m.

DŽD: Rekao bih da je standard šutiranja na gol mnogo viši u uniji nego u ligi. Procenat je veći u ligi, ali ako mislite da ne možete da pogodite, vi šutirate u aut, gde već u uniji bi pokušali sa šutom na gol. To je drugačiji način razmišljanja. Šuterske sposobnosti su sigurno više u uniji jer su one više sastavni deo igre. U ligi oni duže zadržavaju loptu u rukama.

Šta je sa razlikama u obaranju?

TT: U uniji, pozicija tela postaje važna, ne samo nošenje lopte već i odbrana, pošto pokušavate da ne zaustavljate igru, tako što ćete zadržati igrača kako bi ga naterali u mol, ili da budete dovoljno brzi da oborite i preuzmete inicijativu (loptu ili rak). To znači da pokušavate da ne budete na zemlji u ofsajd pozicji nakon što ste oborili, to je ključ uspeha.

U ligi, ako oborite nekoga nisko ne brinite oko toga kako će drugi doći da očiste rak i vas uhvatiti u nezgodnoj poziciji – tako što će vas pregaziti u raku ili kazniti zato što ste na pogrešnoj strani.

Da li je veći teret postići esej u ligi?

TT: Sistem poena u uniji je bez veze, jer to znači da se ljudi više uzbude zbog drop-gola ili kazne, sa strane gledaoca zabavnije je kada se postižu eseji.

Ipak, ja tu vidim problem samo kada tim postigne dva ili tri eseja naspram nula ali i dalje izgubi tu utakmicu, tako što su napravili pet ili šest kazni na svojoj polovini, gde protivnik može da šutne na gol. Ipak na kraju, to pokazuje nedostatak discipline u odbrani tog tima.

Da li su sistemi odbrane isti?

DŽG: Sistemi odbrane su slični zato što je unija krenula da prati ligu koja prednjači u ovom području. Unija nikad nije stvarno radila na odbrani tako intezivno kao liga, tokom svog amaterskog perioda, ali sve se to sad promenilo.

TT: Postoji jedna začkoljica, u uniji je teže ovladati bekovskim veština – klizajuća odbrana se pomera brže napred i nazad, nego što je to u ligi, razlog za to je manji prostor između vas i napadača u 15-ici. Ovo je područje koje može da prouzrokuje nekoliko problema kada treba da prenesete odbrambene veštine.

Da li igre postaju previše slične?

DŽG: Set od 6 napada je i dalje najveća razlika, bez izvođenja auta u ligi i skram u kom se retko protivnik izaziva u 13-ici. U uniji, skram je i dalje veliki deo igre, kako fizički tako i psihički.

Dok u oba koda je to način restartovanja igre, u uniji ako imate dominatnost u skramu, imate veliku prednost, dok u ligi to je skoro kao još jedan plej-d-bol, način kako bi se posed lopte promenio.

Ogromna razlika je takođe i zato što se mnogo toga događa nakon što je čovek oboren u uniji, dok u ligi to ne postoji zbog plej-d-bola.

Pa koji je onda bolji?

DŽD: Unija je drugačija sada nego kada sam je ja igrao. Odbrana nije bila toliko borbena i agresivna kao što je to sada. Ja sam prešao iz amaterskog sporta u uniji u profesionalni kakva je liga, tako da ligu doživljavam težom. Jako retko ste morali da obarate u uniji kao demi, tada.

Stvarno sam uživao igrajući oba koda, ali kada sam zaigrao ligu za mene je ona postala bolja, jer mi je više legla. Igrajući uniju za Vels tih dana protiv najboljih timova kao što su tada to bile Engleska, Francuska, Australija i Novi Zeland, često bi nas oni izdominirali, tako da bi kao demi dobio tek po koju loptu.

U ligi sam dobijao mnogo više lopti, a i na terenu je četiri čoveka manje, pa ima više prostora, što je meni odgovaralo.

TT: Uživao sam igrajući oba, ali iz različitih razloga. Liga je slobodnije nadmetanje, koje postaje prava borba kada je meč neizvestan.

Unija je više igra razmišljanja, taktička: gde ćemo šutnuti loptu? Kod promene poseda, da li ima prostora kod zanje linije odbrane ili treba da kontrolišemo loptu? Da li ima prostora po krilima?

DŽG: Nećete videti mnogo boljih mečeva u bilo kom kodu, nego što je to Stejt of Oridžin (Kup po Poreklu), koji se igra svake godine u Australiji između Kvinslenda i Nju Saut Velsa. Totalno je neodoljiv, čak i za neutralne.

Uživao sam u mečevima Engleske protiv Australije i Novog Zelanda u ovogodišnjem Svetskom Prvenstvu u Ragbi Ligi, i radujem se gledanju finala ove subote.

Ne možete da ne uživate u velikim sudarima i napadačkoj brilijansnosti. Liga je mnogo dinamičnija zbog pravila, unija ima svoje momente ali se sporije gradi do svog krešenda.

Džonatan Dejvis mi je rekao da bih uživao igrajući ligu. Iako sam imao dobrih ponuda, to za mene nikad nije bila opcija, dok sam igrao uniju za veoma uspešne klubove i zemlju.

Oba koda imaju neke stvarno veoma izuzetne igrače koje bi svi mi sa uživanjem gledali kako igraju svoj odabrani sport.

KRAJ ČLANKA


Originalni članak: --- BREAKING THE CODE: HOW RUGBY LEAGUE AND RUGBY UNION COMPARE ---

Preveo: S. Manak